VIXEN GJORDE MEG MOTIVERT, OG PROVOSERT.

I går kveld var jeg på Vixen Influencer Awards, og koste meg egentlig som bare det. Utrolig hyggelig å se igjen så mange kjente fjes som man ikke møter alt for ofte. Syns også det var veldig herskapelig at det ble arrangert på Grand Hotel. Gratulerer så mye til alle vinnere, syns det var fortjent i hver eneste kategori og man burde være stolt med tanke på hvor mange gode influencere det var om tittelen. Så opplegget i seg selv var tipp topp. Det er alltid så motiverende å være rundt så mange inspirerende mennesker. Gir meg motivasjon til å jobbe enda hardere.

Likevel merket jeg det knøt seg i magen under noen av talene. Spesielt når det kom til tema der vi bloggere har ansvar for all usikkerhet hos unge jenter i dag. Noe som selvfølgelig ikke er sant, men sånn ble det altså fremstilt. Å fraskrive seg ansvar rundt det å være et forbilde syns jeg har vært et komplisert tema lenge. Jeg lever jo bare mitt liv, og ja – jeg har en veldig annerledes livsstil enn mange nettopp på grunn av godene jeg får av bloggen. Jeg vet også at jeg kan ha vært med å påvirket mange i negativ retning. Ikke med vilje naturligvis, men fordi jeg tidligere ikke har vært spesielt bevisst på at det jeg legger ut har spesielt mye betydning for mange. Jeg er også stor forkjemper for at man skal ta ansvar selv, og ikke rette finger mot andre for problemer man selv har.

Man kan ikke verne dagens unge for alt som er annerledes eller kan påvirke negativt her i verden. Er det virkelig et sånt samfunn man ønsker å leve i? Hva med å lære de at man er sin egen sjef her i livet, som bestemmer selv over valgene man tar – og ikke minst at man må stå for de selv. Hva med å lære de at man ikke kan peke finger og skylde på andre for handlingene man gjør? Ikke minst, hva med å lære de at folk faktisk er forskjellig, og det sjeldent er noe så enkelt som «rett og galt» når det kommer til hvordan man ønsker å leve livet sitt?

Det som kanskje provoserte meg mest med enkelte av talene (det var flere) i går var at det nettopp skulle være så enkelt. Rett eller gal måte å være et forbilde på. Rett eller gal måte å være en blogger på. Jeg kommer under kategorien dårlig forbilde og blogger, fordi jeg har fylt i leppene mine og skrevet om det på bloggen. Alt det positive jeg har gjort og jobbet for betyr liksom ingenting. Prestasjonene mine (som jeg er stolt av!) som gründer og blogger betyr ingenting. At jeg jobber flere timer enn de fleste på min alder for å prøve å bygge noe for meg selv er irrelevant. Jeg har jo tross alt skrevet noen innlegg som kan påvirke andre negativt. Kanskje jeg er hårsår, men jeg mener at man ikke kan være så forbanna bastant på hva som er rett og galt.

Hva med å slutte å peke finger på andre? Hva med å bygge opp selvsikre unge damer, som står for valgene de tar selv? Hva med å slutte med mobbingen, og den overlegne holdningen om at man selv vet fasiten på alt? Bare… Stå for dine egne jævla valg. Lev og la leve. Det er plass til alle, selv om det ikke føles sånn etter i går.

23 kommentarer

 1. Amen!!

 2. Hei Julia! Litt usikker på om jeg har kommentert på bloggen din før, men akkurat nå hadde jeg lyst til å gi en kommentar fra leseren din sitt perspektiv. Jeg er en av de ungene jentene som leser din blogg og veldig mange andre bloggere. I dagens bloggsamfunn har veldig mange av dere falske øyenvipper, sprøytet noe i leppene deres, noen har silikon pupper og til og med noen få operert rompe. Jeg kan støtte deg på det med at både du og de andre fremmer mye bra og jeg vet at du jobber hardt og prøver å bygge opp noe. Det er beundringsverdig! Men, likevel så er det så utrolig mye «uekte» utseendemessig i bloggverdenen nå at det er umulig å ikke la seg bli påvirket og føle at du selv også må få falske øyevipper for eksempel. Og det er her jeg mener dere som forbilder for mange svikter. Fordi ja jeg er 20 år gammel og det er i teorien ikke ditt eller noen av de andre bloggerne sitt ansvar for at jeg får dårlig selvtillit av å gå inn på deres blogg for jeg kan jo bare la være. Men likevel så vil jeg ikke slutte å lese bloggene deres da dere også skriver om masse annet også, likevel har det blitt altfor mye fokus på sponsede vippetimer og sponsede negler. Det blir linket til vippeserum for å få like lange vipper som meg. Det er her dere som forbilder svikter og jeg er en av de unge jentene som lar seg påvirke av dette.

  1. Så enig! Drittlei overfylte restylane-lepper,silikon,falske vipper,hår etc.
   Selvfølgelig påvirker det unge,usikre jenter. Det er kun et tidsspørsmål før mange av dere mister alle godene og det eneste dere sitter igjen med er et latterlig utseende etter alle inngrep,ingen utdanning eller kunnskap om annet enn restylane og sminke.

 3. agreed!

 4. Hanne Storsve

  Enig med deg! Selv blir jeg påvirket i både positiv og negativ forstand av å lese blogger/instagram, men jeg velger likevel å lese. Jeg kunne valgt å trykke unfollow, men gjør det ikke:) Og det er mitt eget ansvar. Tenker at hver enkelt må selv ta ansvar, og slutte å legge skylden på dere.

 5. Heelt enig med deg! Er så synd at det er dere bloggere som får skylden for at unge jenter har dårlig selvtillit og selvfølelse. Er foreldre som legger grunnlaget for selvtillit og påvirkning, og videre så har man et ansvar selv. Stå på Julia!!

 6. Helt uenig, og dette provoserte meg å lese. Hvor mange lesere har du hver dag? Tipper det er flere tusen. Med så mange lesere har du et ansvar – enten du vil eller ikke. Du har ansvar for hva du legger ut, og hva du oppfordrer lesere til. Når du blogger positivt om restalyne, så oppfordrer du lesere til å gjøre det samme. Det samme med botox, øyenvipper osv. Om du velger å gjøre det eller ikke, det får være opp til deg og dine holdninger. Men i mine øyne er det forkastelig å blogge om slikt når man er klar over at man har lesere ned i 12-års alderen. Du kan ikke si det er en 12-åring sin feil at hun klikker seg inn på bloggen din og ønsker seg ditt utseende, og dermed får dårlig selvtillit. Så klart er ikke det 12-åringen sin feil. Det er problematisk hvis denne 12-åringen ønsker seg utseende som innebærer restalyne og botox.

  Jeg sier ikke at det er din feil, eller at du er den verste. Men jeg sier det er kjempebra at det finnes bloggere som tar ansvar og som ikke reklamerer for dette, som er bevisst på hva de deler og ikke, på kroppsfiksering, bloggere som er bevisst på retusjering og filter, bloggere som fremmer at man er fin nok akkurat som man er, og at man ikke trenger plastikk for å oppnå det uoppnåelige. HEIA sånne bloggere, for de tar virkelig vare på de unge leserene sine. Og såklart fortjener de pris for det! Det har ingenting med dømming å gjøre som du skriver i dine snaps. De dømmer ingen. De sier bare at alle er god nok – ja, også de med plastikk.

 7. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg, Julia! Blir så provosert på dine (og mange av de andre bloggernes) vegne. Det er en fryd å følge bloggen din. Klem til deg

 8. Trist når bloggere fraskriver seg ansvar på denne måten..

  Når man deler både ting om karriere, jobb, positive holdninger osv, OG samtidig deler innlegg om botox, restylane og falske vipper, er det klart at de som leser bloggen blir påvirket av begge deler. Så selv om man deler mye bra, så går det dessverre ikke an å «velge» hva man vil være forbilde for og hva man ikke vil være forbilde for. Du påvirker leserne dine på godt og vondt Julia, og du kan ikke fraskrive deg ansvaret for det. Ja, man er sjef over sitt eget liv og sine egne valg, men valgene blir dessverre påvirket av forbildene. Jeg har selv gått dit hen at jeg har lagt vipper, fordi jeg har sett bloggere og kjendiser gjøre det. Samfunnet idag er utseendefiksert, og du og andre bloggere har mye av skylden.

 9. Folk må gjøre akkurat som de vil med trynet sitt, puppene sine og rumpa si, men det er et stort men her, hvorfor må det skrives om og reklameres for i en kontekst som får det til å virke som at livet er bedre når man har fylt opp her og der med Restylane, vipper og gudene vet hva. Jeg er heldigvis blitt voksen nok til å innse hvor syk bloggverdenen er. Nei, hvis det ikke er deres ansvar at jenter føler at de ikke et bra nok uten alle disse tingene som blir prakket på dem, så kan dere veL TA litt ansvar og heller la vær å reklamere for Restylane og vippeserum. Bare hjelp litt til liksom.

 10. Jeg hadde nettopp en diskusjon rundt temaet bloggere og forbilder med noen venninner og ønsker å dele noen tanker jeg har. Som økonom som blant annet har studert markedsføring preges nok mine refleksjoner av det.

  Det å være et forbilde handler ikke bare om en sunn holdning til utseende. Det handler også om den livsstilen som fremmes på mange «rosabloggere». Det ekstreme forbruket mange bloggere viser påvirker mange i negativ forstand. Bloggene drives av å selge annonser og foreta betalte samarbeid, ofte med aktører som skal øke salg av produkter. Det kjøpepresset dere lever av å skape kan bidra til negative holdninger rundt egen privat-økonomi og mange tyr til kreditt for å kunne leve på en måte som er sosialt akseptabel. Holdningene dere fremmer rundt forbruk skaper nye normer og kjøpepresset blant jenter øker.

  Det virker som om forbruket til mange bloggere bare eskalerer, dyrere og dyrere designervesker, klesplagg til flere tusen som kun brukes et par ganger, og nye «hauls» flere ganger i måneden. Det er hos mange bloggere et skyhøyt forbruk som de aller fleste leserne ikke er i nærheten av å ha råd til. Jeg forstår at det er opp til hver enkelt å lese disse bloggene, og at ikke alle tar skade av disse holdningene. Men uavhengig av det så tror jeg måten mange bloggere fremstiller egen livsstil og forbruk påvirker svært mange negativt.

  Har du noen tanker rundt dette?

 11. Problemet er vel, ja at nettopp disse jenten det er snakk om er så usikre at de tror at å endre på utseende er noe de også må gjøre. Når de ser at mennesker de selv ser opp til endrer på utseende, ja da vil noen av disse jentene og guttene for den skal skyld føle seg enda mer usikre og tanken om at de må endre på noe også er uungåelig. Det er vel ingen hemmelighet… Selvfølgelig er det viktig at disse unge menneskene ikke blir skjermet, de må jo en eller annen gang ut i den ekte verden. Men poenget er det at akuratt i den tiden hvor kroppen er i forandring, hvor venner betyr alt og man har et hormonlager som får dagene til å gå som Berg og dalbaner, Da er det ikke sunt å se at forbildene deres endrer på utseende nettopp fordi de er midt i en viktig prosess av å finne sin egen vei og er så forvirret og usikre at de ikke innser at de selv må finne sin egen tilnærming til ting. Altså å innse at bare fordi en du ser opp til setter fillers i leppene betyr det ikke at dine lepper ikke er fine og at du må gjøre det samme… disse unge som det refereres til er ikke i stand til å reflektere over eller møte verden på den måten du skriver at de burde. Man skal absolutt ta ansvar for seg selv, men for en hormonell tenåring som er i en svært sårbar fase mellom livet som barn til voksen er det faktisk ikke alltid noe man kan forvente av dem.

 12. Enig med de over meg her om at du ikke kan fraskrive deg ansvar så lenge du velger å fremme en slik livsstil og ideal(?) som du og mange andre toppbloggere gjør. Jeg har blitt påvirket både negativt og positivt av dere bloggere. Det negative kunne jeg vært unngått om dere ikke hadde vært så ivrig å blogge om fillers, botox, restylane, diverse operasjoner, osv. Selvom det var sykt obvious at SE hadde tatt rumpeoperasjon, så gjorde hun helt rett i å ikke blogge om det. Når Raad viste oss før og etter bilder av rumpa si på lik måte som om det var nye klesplagg hun blogget om, ja.. I dont even know where to begin.. Så min oppfordring er – ikke blogg om de kosmetiske, unaturlige behandligene dere gjør for å «forbedre» utseendet. Det påvirker oss mye mer enn du fremstiller det selv her, og sikkert mye mer enn du tror.
  JA, det er andre faktorer som også spiller inn når det gjelder psykisk (u)helse, men dere bloggere bidrar med hver deres del dit også. Det har jeg personlig erfaring med.

  Ha en fin dag, og stå på videre i karrierelivet, Julia! Du er flink 🙂

 13. Hei Jeg forstår ikke at noen har lyst å ha slike falske vipper som forøvrig et alt for store og leppene er jo også for store. Det er ikke pent i det hele tatt. Ikke noe forbilde i min bok. Forstår ikke at det er såååå mye jobbing det du driver med. Har du jobbet vakter som lege på sykehus for eksempel med ansvar for manges liv og vanskelige vurderinger på en nattevakt.

  1. Hun jobber jo mye til tross for at det er en annerledes jobb enn din. Alle må jobbe for å overleve, og det er dårlig gjort å nedverdige andres profesjon bare fordi den er annerledes enn din. Orker ikke engang å kommentere at du rakker ned på utseendet til andre..

 14. Hei Julia!
  I teorien bør det være ganske enkelt; man må slutte å skylde på «alle andre» og ta ansvar for sine egne handlinger.

  Samtidig er det ikke så enkelt i praksis. Dette er et komplekst problem og enten du vil eller ei er dere bloggere store forbilder som har stor påvirkningskraft. Spesielt på yngre jenter!

  Med en jobb kommer det alltid et ansvar, og det gjelder også blogg. Ingen kan selvfølgelig bestemme hva du skal skrive, men å fraskrive seg ansvar på den måten du gjør i dette innlegget er egentlig ganske forkastelig!

  Ellers skal du ha ros for alt du har oppnådd også, det mener jeg virkelig 🙂

 15. Enig med Andrea

 16. Til anonym: Klarer bare ikke å forstå hvorfor det er så trist at du valgte å legge vipper på grunn av du så en blogger gjøre det ?

  1. Haha omg. Var ikke akkurat det jeg skrev var trist, det som er trist er at forbildene til de unge jentene der ute, fraskriver seg sitt ansvar for sin påvirkningskraft hos leserne sine..

 17. Bloggere er med på å påvirke unge i dag, blir for dumt å fraskrive seg ansvaret her. Jeg blir selv ikke påvirket av bloggere Idag fordi jeg er såpass gammel at jeg forstår hva som er viktig for meg utseendemessig blant annet. Men unge jenter blir lettere påvirket derfor er det viktig at forbildene dems er sunne og ekte.
  Bloggere burde stoppe med å fremme Restylane og alt det som går på utseende og heller fremme det de står for. Mange bloggere viser jo de gode verdiene de har, men av og til blir det overskygget av andre usunne ting.

 18. Hva med å forstå at bloggere har samfunnsansvar? Skuffet over deg, trodde ikke du var en sånn person Julia.

 19. Jeg synes det er så tåpelig at dette skal være et tema en gang. Det er jo foreldrenes ansvar å sette grenser for barna sine. Jeg fikk ikke lov av mamma å fylle juvederm i leppene før jeg var sånn 20 og hun begynte å mykne opp for ideen. Kanskje «lov» blir et dumt begrep, men hun var ikke enig i det. Men før jeg var 18 var det jo uaktuelt om jeg gjorde det, og det forstod jeg. Nå som jeg er 23 har jeg gjort det flere ganger. Mamma har heller ikke noe i mot det, da jeg holder det naturlig.

  Det blir jo litt på samme måte som at jeg elsket tokio hotel når jeg var fjortiss og ville pierce hele kroppen. Fikk heldigvis ikke lov til det :p

  Poenget er at så lenge foreldrene har en oppdragelse på sine barn under 18 år, burde ikke dette være et problem.

  Synes uansett du er veldig fin og flink, og du har oppnådd veldig mye!

  1. Her har du misforstått litt tror jeg.. Det er ikke foreldrenes grenser det handler om, det er lysten og behovet for å ta juvaderm eller andre lignende skjønnhetsbehandlinger det handler om. Selv om foreldrene ikke gir lov, vil fortsatt lysten være der, og det er den som er problemet. Og lysten kommer av påvirkningen fra forbildene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.